Project Description

eXcentric розе
печат

eXcentric Rose

баланс и хармония между изграждащите го сортове

Произход: Тракийска низина
Реколта: 2021
Сорт: Мавруд & Сира & Мелник 55 & Каберне совиньон
Алкохолно съдържание: 14% об.
Дата на гроздобера: 22 септември – 10 октомври

История: Гроздето за eXcentric Rose от сорта Каберне Совиньон е от собствените лозя на Меди Вали в землището на село Смочево. Гроздето от сортовете Сира, Мелник 55 и Мавруд идва от специално избрани единични лозя в Тракийска низина. Концепцията на виното е изградена върху баланса между четирите сорта и хармонията на техните аромати, формирани при ниска температура на ферментация за продължително време. Основната идея е да бъде запазен изграденият през изминалите години стил Incanto.

Винификация: Гроздето от различните сортове за това розе е набрано в различни дни. След мацерация с твърдите части от 3 до 6 часа сокът е отделен. Смесването е направено още по време на ферментацията. Ферментацията в инокс е около 45 дни при температура 14°С.

Дегустационни бележки: Красив бледорозов цвят с нюанси на зряла праскова и брилянтен блясък. Нежен, фин, богат и атрактивен аромат на горски ягоди и бели череши с акценти на теменужки и бели цветчета. Вкусът е плодов с приятна свежест. Финалът е дълъг, с мек и нежен плодов послевкус.