Project Description

eXcentric Incanto Mavrud
печат

eXcentric Mavrud

вино с богат и атрактивен ароматен профил

Произход: Тракийска низина
Реколта: 2021
Сорт: Мавруд
Алкохолно съдържание: 13,5% об.
Дата на гроздобера: 7 октомври

История: eXcentric Mavrud е второто от серията вина, при които различното създава стила. То следва решимостта на винарната да работи с българските сортове, правейки от тях вина, които да разкриват големия им потенциал, разнообразието на тероари в България и уникалността на всеки от тях. Защото добрите вина от местните сортове са призвани да бъдат лицето и идентичността на българското винарство.

Винификация: Това вино е направено от гроздето на едно единично лозе в района на Белащица. Имайки предвид качествата на Рубина от същото землище може да се заключи, че районът е особено подходящ за отглеждането на български червени сортове. Гроздето е набрано на 7 октомври и е селектирано прецизно на самото лозе. В избата е сортирано върху двойна сортировъчна маса – след ронкането с машина са отделени преминалите през ронкачката частици от чепки, повредените и зелени зърна, след което е винифицирано. Отлежало е десет месеца във френски дъбови бъчви второ зареждане, в които е протекла малолактичната ферментация. Проведен е батонаж. Нефилтрирано.

Дегустационни бележки: Цветът е красив, тъмночервен. Ароматният профил е богат и атрактивен, със зрял плод, дим, шоколад и ванилия. Тялото е забележително гъвкаво и стегнато, а вкусът е пълен и кадифен.