Project Description

печат

eXcentric Мелник

БОГАТ И КОНЦЕНТРИРАН АРОМАТ С УХАНИЯ НА ПОДПРАВКИ

Произход: Долината на Струма (Мелник)
Реколта: 2020
Сорт: Ранна Мелнишка лоза
Алкохолно съдържание: 14,5% об.
Дата на гроздобера: 22 септември

История: eXcentric Мелник 55 е първото вино на Меди Вали от Ранна Мелнишка лоза. Сортът е емблематичен за Долината на Струма и за съвременното българско лозарство. Това е поредното вино на винарната, следващо философията да създава от българските сортове грозде вина със собствен стил и уникален характер.
Виното, събрало в себе си топлина и блясък, неповторими ухания и богатство от вкусове, отразява в палитрата си екзотичната и неподправена природа на Българския Югозапад.

Винификация: Това вино е направено от гроздето на едно единично лозе в района на Мелник. Гроздето е набрано на 22 септември, като е селектирано на самото лозе. В избата е сортирано отново. След ронкането са отделени преминалите през ронкачката частици от чепки и повредени зърна, след което е винифицирано. Отлежало е дванадесет месеца в нови френски дъбови бъчви. Проведен е батонаж (ежедневно вдигане на фините утайки в бъчвите). Избегната е стресиращата за вината стабилизация на студ. Нефилтрирано.

Дегустационни бележки: Цветът е красив, наситен, рубиненочервен, с по-светли отблясъци. Ароматът е специфичен, богат и концентриран. Откриват се зряла черна череша, сушени плодове, кедър и шоколад, които преливат в ухания на подправки, след които се долавят неповторимите тонове на тютюн и луксозни пури. Вкусът е много мек, атрактивен, плодов и подправъчен. Кадифеното и обемно тяло се подчертава от елегантни ванилено-шоколадови тонове.