Project Description

Cuvee еXcentric Incanto
печат

Cuvee еXcentric Incanto – Ivan Lechev edition

Произход: Тракийска низина
Реколта: 2016
Сорт: Сира 70%, Каберне Совиньон 30%
Алкохолно съдържание: 14% об.
Дата на гроздобера: 22 септември на Сира и 11 октомври на Каберне Совиньон.

История: Cuvee еXcentric Incanto е израз на приятелството между легендарния български музикант Иван Лечев и емблематичния енолог Стойчо Стоев. Преди известно време всеки един от тях открива, че другият от години е негов почитател. Музиката на неповторимия Иван Лечев винаги е била вдъхновение за енолога. Вината пък на посветилия живота си на виното в долината на Струма Стойчо Стоев са харесвани и предпочитани от маестрото на българския рок. В знак на уважение към личността и творчеството на великия китарист винарна Меди Вали направи това специално издание на eXcentric INCANTO – Special Edition by Ivan Lechev. Партидата се състои от 2016 бутилки. Блендът е от четирите класически червени сорта грозде и е направен така, че различното създава стила.

Винификация: Това вино е направено от селектирано грозде от избрани лозя. Каберне Совиньон е от собствените масиви на винарната в село Смочево, а Сирата е от едно единично тракийско лозе. Гроздето от отделните сортове е брано и преработено самостоятелно. Селектирано е на самото лозе. В избата е сортирано върху двойна сортировъчна маса – след ронкането с машина са отделени преминалите през ронкачката частици от чепки, повредените и зелени зърна, след което е винифицирано. Вината от отделните сортове са отлежали дванадесет месеца във френски дъбови бъчви в които са постигнали завършеност и хармония. Избегната е стресиращата стабилизация на студ. След дегустация са избрани общо седем бъчви, от които е направен блендът. Виното е нефилтрирано.

Дегустационни бележки: Цветът е красив, тъмно червен. Ароматният профил е многопластов и атрактивен, със зрял плод, дим, кафе, шоколад и ванилия. Допълнен от нюанси на бял пипер и листенца от боровинка Тялото е меко, плодово и сочно, а вкусът е пълен и кадифен.