Project Description

печат

A Good Year Merlot

композиция от ухания на горски плодове

Произход: Тракийска низина
Реколта: 2021
Сорт: Мерло
Алкохолно съдържание: 13,5% об.
Дата на гроздобера: 22 септември

История: Мерло е един от двата основни червени сорта, отглеждани в лозята на винарска изба Меди Вали. Това предопредели и възможността да се експериментират различни методи на отглеждане на лозята и след това създаването на различни стилове вина. Това вино акцентира върху характерността на чистосортовото мерло. То изразява тероара и в същото време носи замисъла на една добра година.

Винификация: Селектирано грозде от собствените лозя на винарната. Прецизно сортиране върху двойна сортировъчна маса. Мацерация 25 дни. Ферментация в инокс при температури 25-30°С. Отлежаване във френски дъбови бъчви тип „барик” 12 месеца. Както и останалите червени вина и това е нефилтрувано за да запази в максимална степен богатството на аромата и тялото си.

Дегустационни бележки: Цветът е тъмночервен. Ароматът е композиция от ухания на зрели червени горски плодове, шоколад, ванилия, кокос и подправки. Вкусът е богат и пълен, тялото е обемно и сочно със зряла сладост, много плод и кадифена мекота. Послевкусът е дълъг, с усещане за многопластовост.