Лозя

tracktor

Уникалният за лозарството тероар благоприятства отглеждането както на бели, така и на червени сортове, които с планирани, навременни и подходящи агротехнически мероприятия и редуциран добив, съобразен с технологичните изисквания на енолозите, дават грозде от което да бъдат направени впечатляващи вина с високо качество. Климатът е преходно-континентален. Характеризира се с мека зима и сравнително сухо лято. Средното слънчево греене е 2900 часа, а средногодишната сума на валежи 588 мм. Лозята са с югозападно изложение, върху алувиално-ливадни и канелени горски почви, отцедливи, слабо кисели, с подходящо съдържание на глина и желязо. Интересното е, че в тях има дребни карбонатни отломки, които действат като естествен дренаж и допринасят за минералните нотки в белите вина. Формировките на лозята са единичен, двоен и двоен нискостъблен Гюйо, като в един декар са засадени по 400 лози.

Състои се от 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон. Освен собствените лозя MEDI VALLEY WINERY прави вина и от гроздето на единични, специално подбрани заради сортовия си състав, географското положение и подходящи характеристики лозя. Под контрола на винарната е и лозов масив от 250 дка в района на Видин. Избран е заради специфичността на тероара. Климатът е умерено – континентален с влияние от река Дунав. Лозето се намира на 125 м надморска височина върху терен с подчертана денивелация. Почвата е хумусно-карбонатна, образувана върху основна скала варовик.

Премесена е с пясък и глина, а безброй черупки от миди и ракообразни с древен произход я правят уникална. Сортовете са Шардоне, Вионие, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо и Рондо.

Мерло

merlo_grape
Сортът произхожда от района на Бордо и за мнозина той е любимият партньор на Каберне Совиньон не само в големите френски вина. Причината е в елегантността, меките танини и богатството от аромати на вината. Изключенията от тази тенденция обаче са впечатляващи. Вина като френският Петрус и италианското Масето са емблематичен пример за чистосортови мерла.
Мерлото предпочита по-тежки, по-дълбоки и влагозапасени почви от Каберне Совиньон. Сравнен с него узрява по-рано и е по-чувствителен на ниски зимни температури; зърното му е по-светло, по-голямо, но с по-тънка ципа, което обяснява склонността към загниване; не е особено устойчив към гъбични заболявания. Вината от този сорт съзряват бързо, но въпреки това имат дълъг живот в бутилката. Ароматите зависят изключително от тероара и от степента на узряване. Мерлата от топлите райони се отличават с по-ниски киселини, по-стопени танини, пищни аромати и изключително плодов вкус. Подходящи са за стареене в бъчви, при което тоновете на ванилия, шоколад и подправки създават усещане за пълнота и хармония на вкуса. Способността му да придава завършеност и елегантност на вината правят сорта търсен при купажиране с редица червени сортове. Вероятно и поради тази причина е широко разпространен из всички винарски винени области.

Каберне Совиньон

kaberne
С основание го наричат кралят на червените сортове. Смята се, че произхожда от района на Бордо във Франция и е резултат от кръстоската на Каберне Фран и Совиньон Блан. За пръв път името му се споменава през 17-ти век. Става известен с впечатляващите вина на Медок и Грав. Огромният му потенциал и склонността му към дълъг живот в бутилката са причина да бъде широко разпространен из целия свят. Сортът е подчертан индивидуалист-той запазва ароматните си характеристики и е ясно разпознаваем, независимо в коя част на света са засадени лозята, колко различни са климатът, почвата и начините на отглеждане. Голямото съдържание на багрилна материя, танини и аромати позволяват да се произвеждат богати, комплексни и многопластови вина. Отлежаването в подходящи дъбови бъчви влияе изключително положително върху развитието и оформянето на вината. При стареенето вината придобиват изисканост и завършеност.
Ако в големите вина на Бордо, по стара френска традиция, Каберне Совиньон все пак е съчетан с още няколко сорта, то в редица винарски страни се правят чистосортови вина с различен стил, характеристики и претенции. Уникалността на Каберне Совиньон е и в неговата способност да влиза в купажи с други червени сортовe – нещо характерно освен за Бордо, така също за някои области в Италия, Испания и Австралия.
Каберне Совиньон е основният сорт в лозята на Меди Валей.

Шардоне

shardone
Шардоне е бял френски сорт грозде. Французите твърдят, че произхожда от Бургундия, други теории го пращат в Израел и Ливан, на някои места в Италия го наричат Пино Шардоне. Каквато и да е истината, факт е, че сортът става известен благодарение на уникалните френски вина от Бургундия. Големият му потенциал, който позволява от него да се правят много и различни по стил и качество вина го превръщат в световен сорт и му спечелват прозвището цар на белите сортове. Определено най-голяма заслуга за това имат бургундските вина от Кот д’ Ор, Кот Шалонез и Шабли. Не по-малко значение сортът има и за емблематичните естествено пенливи вина от Шампан. Подходящият хладен климат на северното американско тихоокеанско крайбрежие благоприятства разпространението на сорта, като шардонетата от районите на Сонома, Напа и Монтерей добиват световна известност. Шардоне е най-разпространеният бял сорт в Австралия. В Нова Зеландия, заради по-студения климат вината са по-свежи, а сортът е до известна степен в сянката на Совиньон блан. Аржентина, Чили и Южна Африка, както и редица европейски страни, сред които и България, са сред производителките на вина от този сорт.
В резултат на различията на климата, почвите, начините на отглеждане и степента на узряване вината от сорта шардоне са изключително разнообразни. Шардонетата от по-хладните райони са по- свежи, с повече аромати на цитруси и зелена ябълка, докато в по.зрелите шардонета от топлите райони доминират аромати на зрели екзотични плодове. Съставът на почвите е причина в някои вина да се откриват минерални тонове, нотки на варовикови черупки и др.Ферментацията и отлежаването в бъчви добавя във вината тонове на ванилия, кокос, пчелен мед. От момента на гроздобера и избраната технология зависи в огромна степен вино с какво качество и какви характеристики ще бъде направено.
Хладният климат, надморската височина и видът на почвите в с. Смочево са изключително подходящи за развитието и съхранението на ароматния профил на гроздето.

Траминер

tramier
Сортът произхожда от областта Траминер в Южен Тирол. В различни страни, например Германия, Италия, Австрия, Румъния, България и Австралия често се използва като синоним на гевюрцтраминера. В Елзас сортът е класифициран като един от четирите благородни сорта. Заема второ място по площ в едни от най-престижните лозя. Поради модни течения в Германия и Австрия не се радва на особено внимание, но пък е силно разпространен в Източна Европа.
Траминер е сравнително ранозреещ до среднозреещ. У нас узрява в началото на септември. Този винен сорт е с малки гроздове и дребни зърна, оцветени розово. Силно ароматен е, поради което немците са му прикачили представката „гевюрц”- подправка. От сорт Траминер се получават сухи бели силно ароматични вина с хармоничен свеж вкус. Характерът на аромата е цветист, доминиран от ухания на роза. Степента на свежест и баланс на вкуса са тънките моменти при създаването на добри вина от този сорт.
Тероарът на Смочево е особено благоприятен за отглеждането на сорта.

Совиньон Блан

800px-Sauvignon_blanc_vlasotince_vineyards
(на френски: Sauvignon Blanc) е бял винен сорт грозде, с произход района на Бордо, Франция. Понастоящем е най-разпространен по средното течение на река Лоара. Съществуват няколко клонови разновидности на Совиньон блан с различно оцветяване на гроздовите зърна, познати под наименованията Sauvignon Violet, Sauvignon Noir, Sauvignon Rouge, Sauvignon Rose (Gris) или Sauvignon Jaune. Среднозреещ сорт – узрява към средата на септември. Сортът е неустойчив на пероноспора, оидиум, гъбични заболявания и сиво гниене. В района на Сотерн, развива благородно гниене (ботритис). Средно устойчив е на ниски зимни температури. Най-добри резултати дава на по – леки и пропускливи хумусно-карбонатни, канелено-горски и сиви горски почви в проветриви райони и на хълмисти терени. Лозите се отличават със силен растеж, висока родовитост и висока добивност. Добивът от декар е 800 – 1000 кг. Гроздът е малък до средно голям, с тегло 103 гр., цилиндричен до цилиндрично-коничен, леко крилат, сбит. Зърната са малки, сферични до леко елипсовидни, често деформирани поради сбитостта на грозда. Кожицата е жълто-зелена, само при пълна зрялост са жълто-кехлибарена, с обилен восъчен налеп. Месото е сочно, сладко, с приятен възкисел вкус. Совиньон блан е ценен бял винен сорт. От гроздето му се приготвят висококачествени сортови и купажни бели сухи, полусухи и сладки вина, които се отличават с прозрачен жълтеникаво-зелен цвят, свеж и хармоничен вкус и аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Вината се пият предимно млади, но имат потенциал да отлежават.